N54Tech.com - International Turbo Racing Discussion
(#1)
Old
Tech513's Avatar
Tech513 Tech513 is offline
Junior Member
 
Posts: 53
Join Date: Sep 2015
Car: E90 335i
Default Codes 2ABC and 3100 at start up, not consistant. - 11-08-2015, 04:21 PM

New to posting on this forum but have been having some trouble with getting codes 2ABC and 3100 at start up. Usually accompanied by what feels like a random miss while cruising about 70 to 80 mph. I have the g5 ISO updated. The car has 163000mi on it with the original turbos. I am not getting the 30ff fault, all vacuum lines are 3.5mm silicon lines. New epdws, replaced the boost pressure sensor, running er charge pipe with hKS bov. Has anyone ran across this issue before?


07 E90 BMS DCI, ER CP, HKS BOV, MHD BEF, JB4 G5 ISO with anti lag, Alpina b3 flash, Hexon stage 1, Hexon inlets, fresh rebuild with over sized OEM pistons, thicker head gasket, E46 M3 Trans mounts, Fuel It stage 2, IS engine mounts.
Reply With Quote
(#2)
Old
Terry @ BMS's Avatar
Terry @ BMS Terry @ BMS is offline
Tuner
 
Posts: 28,795
Join Date: Jan 2008
Default 11-09-2015, 09:05 AM

2ABC is an electrical fault. Photo of JB4 board?


Burger Motorsports
Home of the Worlds fastest N20s, N54s, N55s, S55s, N63s, and S63s!

It is the sole responsibility of the purchaser and installer of any BMS part to employ the correct installation techniques required to ensure the proper operation of BMS parts, and BMS disclaims any and all liability for any part failure due to improper installation or use. It is the sole responsibility of the customer to verify that the use of their vehicle and items purchased comply with federal, state and local regulations. BMS claims no legal federal, state or local certification concerning pollution controlled motor vehicles or mandated emissions requirements. BMS products labeled for use only in competition racing vehicles may only be used on competition racing vehicles operated exclusively on a closed course in conjunction with a sanctioned racing event, in accordance with all federal and state laws, and may never be operated on public roads/highways. Please click here for more information on legal requirements related to use of BMS parts.
Reply With Quote
(#3)
Old
Tech513's Avatar
Tech513 Tech513 is offline
Junior Member
 
Posts: 53
Join Date: Sep 2015
Car: E90 335i
Default 11-09-2015, 05:26 PM

Here ya go.
Attached Images
 


07 E90 BMS DCI, ER CP, HKS BOV, MHD BEF, JB4 G5 ISO with anti lag, Alpina b3 flash, Hexon stage 1, Hexon inlets, fresh rebuild with over sized OEM pistons, thicker head gasket, E46 M3 Trans mounts, Fuel It stage 2, IS engine mounts.
Reply With Quote
(#4)
Old
Terry @ BMS's Avatar
Terry @ BMS Terry @ BMS is offline
Tuner
 
Posts: 28,795
Join Date: Jan 2008
Default 11-09-2015, 05:44 PM

Doesn't display, must be too large.


Burger Motorsports
Home of the Worlds fastest N20s, N54s, N55s, S55s, N63s, and S63s!

It is the sole responsibility of the purchaser and installer of any BMS part to employ the correct installation techniques required to ensure the proper operation of BMS parts, and BMS disclaims any and all liability for any part failure due to improper installation or use. It is the sole responsibility of the customer to verify that the use of their vehicle and items purchased comply with federal, state and local regulations. BMS claims no legal federal, state or local certification concerning pollution controlled motor vehicles or mandated emissions requirements. BMS products labeled for use only in competition racing vehicles may only be used on competition racing vehicles operated exclusively on a closed course in conjunction with a sanctioned racing event, in accordance with all federal and state laws, and may never be operated on public roads/highways. Please click here for more information on legal requirements related to use of BMS parts.
Reply With Quote
(#5)
Old
Russjonesr's Avatar
Russjonesr Russjonesr is offline
Senior Member
 
Posts: 552
Join Date: Jul 2014
Car: Bmw e92 335i
Default 11-09-2015, 05:46 PM

Since jb4 update 29x I get the odd same codes. Only ever on start up...What do you use to log? PC or android app? If its the android is it connected when you start the car?
Reply With Quote
(#6)
Old
Russjonesr's Avatar
Russjonesr Russjonesr is offline
Senior Member
 
Posts: 552
Join Date: Jul 2014
Car: Bmw e92 335i
Default 11-09-2015, 06:05 PM

Just to clarify. I couldn't understand why I never got the code in the morning leaving for work at lunch time to the gym or on the way home! Only ever after restarting the car. Initially I presumed heat was having some effect, however I narrowed the issue down to the fact that the android was still hooked up! To and from work, I start the car link the android and hit connect...no problems
It only ever happened when I stopped to pick up my son, so the android was left connected to the jb4. I now always physically disconnect the android and haven't had the code since
Reply With Quote
(#7)
Old
Tech513's Avatar
Tech513 Tech513 is offline
Junior Member
 
Posts: 53
Join Date: Sep 2015
Car: E90 335i
Default 11-09-2015, 06:14 PM

Samsung tab 2 I think. But I don't connect it until I have started the car. I'll try to get a better picture tomorrow when I pull it into the shop.


07 E90 BMS DCI, ER CP, HKS BOV, MHD BEF, JB4 G5 ISO with anti lag, Alpina b3 flash, Hexon stage 1, Hexon inlets, fresh rebuild with over sized OEM pistons, thicker head gasket, E46 M3 Trans mounts, Fuel It stage 2, IS engine mounts.
Reply With Quote
(#8)
Old
SoCalHarley SoCalHarley is offline
New Member
 
Posts: 25
Join Date: Nov 2013
Car: 2007 335i e90
Default 01-16-2016, 07:57 AM

I just started havin the same problem. Only on start up. Did you ever resolve this.


2007 335i e90 Auto [/FONT]
JB4 G5, xHP Stage 3 TCU, Wagner FMIC, VRSF **'s, Corsa exhaust, Mr.5 intake, 25 row oil cooler, ST coilovers, Hotchkis swaybars, rear subframe inserts, Dynavin N6, 3M brushed black metallic interior trim , Apex PS-7 wheels, Hankook Evo2 235/35/19 & 275/30/19
Reply With Quote
(#9)
Old
Daily Three Daily Three is offline
Junior Member
 
Posts: 103
Join Date: Oct 2011
Car: E90 335i
Default 01-21-2016, 01:00 PM

fairly common issue i believe. i get it often if i have my tablet plugged in on startup.. happened more frequently when i updated to the new firmware, but i think that happens most times i update the firmware
Reply With Quote
(#10)
Old
DSCOFF's Avatar
DSCOFF DSCOFF is offline
Senior Member
 
Posts: 534
Join Date: Jun 2013
Car: 335i coupe N54
Default 02-10-2016, 06:40 PM

Just happened to me for the first time today. I'm on pc hooked up before starting as I was changing some Afr bias values.


2009 N54 335i coupe, 6AT PD trans, Stage 3 XHP, Built Motor, 9.6:1 Comp Ratio, Ported Head, Trebilia Custom Flash, JB4, Mhd flasher, Ngk 97506 0.018 gapped, PI Kit 100% E85, Jb4 PI integration, Stage 2 Pure Turbos 25.6psi, 17.2 deg timing, TFT inlets, Stage 3 Fuel-it Fpr, FBO, 431rwkw Mainline Dyno Aus

2016 M4 Competition Pack, 7-sp DCT, Jb4 Map 6
25.0 psi, s55 ign e85 Bef, E70, M4 plugs gapped 0.020, stock everything else, 374.9 rwkw Mainline Dyno Aus
Reply With Quote
(#11)
Old
sirfredi's Avatar
sirfredi sirfredi is offline
Junior Member
 
Posts: 122
Join Date: Jan 2013
Default 02-11-2016, 12:38 AM

I have the same faults.
we are a lot. terry should investigate the problem to give a solution as soon as possible 8)
Reply With Quote
(#12)
Old
SoCalHarley SoCalHarley is offline
New Member
 
Posts: 25
Join Date: Nov 2013
Car: 2007 335i e90
Default 02-12-2016, 11:52 PM

Same issue here after upgrading to 31.8 firmware. I just updated to 32.1 so lets see what happens.


2007 335i e90 Auto [/FONT]
JB4 G5, xHP Stage 3 TCU, Wagner FMIC, VRSF **'s, Corsa exhaust, Mr.5 intake, 25 row oil cooler, ST coilovers, Hotchkis swaybars, rear subframe inserts, Dynavin N6, 3M brushed black metallic interior trim , Apex PS-7 wheels, Hankook Evo2 235/35/19 & 275/30/19

Last edited by SoCalHarley; 02-13-2016 at 10:35 AM..
Reply With Quote
(#13)
Old
SoCalHarley SoCalHarley is offline
New Member
 
Posts: 25
Join Date: Nov 2013
Car: 2007 335i e90
Default 02-14-2016, 08:39 AM

Quote:
Originally Posted by SoCalHarley
Same issue here after upgrading to 31.8 firmware. I just updated to 32.1 so lets see what happens.
Same problem. All of this started when I updated from earlier version 27 firmware. Zero issues until the 31 firmware installed. My car is a pre 03/07 build. Any ideas?


2007 335i e90 Auto [/FONT]
JB4 G5, xHP Stage 3 TCU, Wagner FMIC, VRSF **'s, Corsa exhaust, Mr.5 intake, 25 row oil cooler, ST coilovers, Hotchkis swaybars, rear subframe inserts, Dynavin N6, 3M brushed black metallic interior trim , Apex PS-7 wheels, Hankook Evo2 235/35/19 & 275/30/19
Reply With Quote
(#14)
Old
Steve @ BMS/Fuel-It!'s Avatar
Steve @ BMS/Fuel-It! Steve @ BMS/Fuel-It! is offline
Tuner
 
Posts: 18,430
Join Date: Oct 2012
Car: 135i
Default 02-15-2016, 01:56 PM

Verify all of your settings have been returned to the defaults. Then do a couple logs and post those.



Click on our banner to visit our website!
Video of our Stage 2 LPFP upgrade installation.

BMS products labeled for use only in competition racing vehicles may only be used on competition racing vehicles operated exclusively on a closed course in conjunction with a sanctioned racing event, in accordance with all federal and state laws, and may never be operated on public roads/highways.
Reply With Quote
(#15)
Old
steve.kodra steve.kodra is offline
IXLR8
 
Posts: 328
Join Date: Aug 2011
Car: 335xi
Default 02-15-2016, 02:48 PM

When I had the issue and resolved it by fine adjusting the speedo 12 settings.
Reply With Quote
(#16)
Old
Tech513's Avatar
Tech513 Tech513 is offline
Junior Member
 
Posts: 53
Join Date: Sep 2015
Car: E90 335i
Default 02-15-2016, 05:43 PM

These codes set when the tablet or computer is connected at start up. Simcoe I have switched to connecting after start up I have not had any problems with my vehicle or software used.


07 E90 BMS DCI, ER CP, HKS BOV, MHD BEF, JB4 G5 ISO with anti lag, Alpina b3 flash, Hexon stage 1, Hexon inlets, fresh rebuild with over sized OEM pistons, thicker head gasket, E46 M3 Trans mounts, Fuel It stage 2, IS engine mounts.
Reply With Quote
(#17)
Old
Russjonesr's Avatar
Russjonesr Russjonesr is offline
Senior Member
 
Posts: 552
Join Date: Jul 2014
Car: Bmw e92 335i
Default 02-16-2016, 04:56 AM

See point 6 above...and as per Terry on another thread discussing the same issue

"The P3 and the JB4 may fight for CANbus bandwidth causing odd problems like this"

Do not start the vehicle with the JB4 connected to a PC or Android.
Reply With Quote
(#18)
Old
Steve @ BMS/Fuel-It!'s Avatar
Steve @ BMS/Fuel-It! Steve @ BMS/Fuel-It! is offline
Tuner
 
Posts: 18,430
Join Date: Oct 2012
Car: 135i
Default 02-16-2016, 08:22 AM

We start our cars all the time with PC's and JB4 mobile connected, never been an issue.

However, a P3 gauge, something in the OBDII port, or anything that interferes with the CAN is a big issue.



Click on our banner to visit our website!
Video of our Stage 2 LPFP upgrade installation.

BMS products labeled for use only in competition racing vehicles may only be used on competition racing vehicles operated exclusively on a closed course in conjunction with a sanctioned racing event, in accordance with all federal and state laws, and may never be operated on public roads/highways.
Reply With Quote
(#19)
Old
SoCalHarley SoCalHarley is offline
New Member
 
Posts: 25
Join Date: Nov 2013
Car: 2007 335i e90
Default 02-17-2016, 01:22 PM

Quote:
Originally Posted by steve.kodra
When I had the issue and resolved it by fine adjusting the speedo 12 settings.
What did you set speedo 12 to?

I have a jb4connect bluettooth Rev2 connected. Any know issues with this?


2007 335i e90 Auto [/FONT]
JB4 G5, xHP Stage 3 TCU, Wagner FMIC, VRSF **'s, Corsa exhaust, Mr.5 intake, 25 row oil cooler, ST coilovers, Hotchkis swaybars, rear subframe inserts, Dynavin N6, 3M brushed black metallic interior trim , Apex PS-7 wheels, Hankook Evo2 235/35/19 & 275/30/19
Reply With Quote
(#20)
Old
Steve @ BMS/Fuel-It!'s Avatar
Steve @ BMS/Fuel-It! Steve @ BMS/Fuel-It! is offline
Tuner
 
Posts: 18,430
Join Date: Oct 2012
Car: 135i
Default 02-17-2016, 09:11 PM

We run Rev 2 on two of our cars...no issues.



Click on our banner to visit our website!
Video of our Stage 2 LPFP upgrade installation.

BMS products labeled for use only in competition racing vehicles may only be used on competition racing vehicles operated exclusively on a closed course in conjunction with a sanctioned racing event, in accordance with all federal and state laws, and may never be operated on public roads/highways.
Reply With Quote
(#21)
Old
DSCOFF's Avatar
DSCOFF DSCOFF is offline
Senior Member
 
Posts: 534
Join Date: Jun 2013
Car: 335i coupe N54
Default 02-17-2016, 10:57 PM

Since that day, this issue has to resurfaced for me..


2009 N54 335i coupe, 6AT PD trans, Stage 3 XHP, Built Motor, 9.6:1 Comp Ratio, Ported Head, Trebilia Custom Flash, JB4, Mhd flasher, Ngk 97506 0.018 gapped, PI Kit 100% E85, Jb4 PI integration, Stage 2 Pure Turbos 25.6psi, 17.2 deg timing, TFT inlets, Stage 3 Fuel-it Fpr, FBO, 431rwkw Mainline Dyno Aus

2016 M4 Competition Pack, 7-sp DCT, Jb4 Map 6
25.0 psi, s55 ign e85 Bef, E70, M4 plugs gapped 0.020, stock everything else, 374.9 rwkw Mainline Dyno Aus
Reply With Quote
(#22)
Old
DSCOFF's Avatar
DSCOFF DSCOFF is offline
Senior Member
 
Posts: 534
Join Date: Jun 2013
Car: 335i coupe N54
Default 02-18-2016, 05:03 AM

Actually just happened to me again before as I forgot to disconnect my Android jb4 device before starting engine


2009 N54 335i coupe, 6AT PD trans, Stage 3 XHP, Built Motor, 9.6:1 Comp Ratio, Ported Head, Trebilia Custom Flash, JB4, Mhd flasher, Ngk 97506 0.018 gapped, PI Kit 100% E85, Jb4 PI integration, Stage 2 Pure Turbos 25.6psi, 17.2 deg timing, TFT inlets, Stage 3 Fuel-it Fpr, FBO, 431rwkw Mainline Dyno Aus

2016 M4 Competition Pack, 7-sp DCT, Jb4 Map 6
25.0 psi, s55 ign e85 Bef, E70, M4 plugs gapped 0.020, stock everything else, 374.9 rwkw Mainline Dyno Aus
Reply With Quote
(#23)
Old
SoCalHarley SoCalHarley is offline
New Member
 
Posts: 25
Join Date: Nov 2013
Car: 2007 335i e90
Default 02-20-2016, 08:42 AM

Had the car on map zero for two days and the codes came back. Would this indicate it is not the tune but an electrical connection?


2007 335i e90 Auto [/FONT]
JB4 G5, xHP Stage 3 TCU, Wagner FMIC, VRSF **'s, Corsa exhaust, Mr.5 intake, 25 row oil cooler, ST coilovers, Hotchkis swaybars, rear subframe inserts, Dynavin N6, 3M brushed black metallic interior trim , Apex PS-7 wheels, Hankook Evo2 235/35/19 & 275/30/19
Reply With Quote
(#24)
Old
SoCalHarley SoCalHarley is offline
New Member
 
Posts: 25
Join Date: Nov 2013
Car: 2007 335i e90
Default 02-20-2016, 02:23 PM

Well I undid all of the JB4 connections to the ECU as well as the TMAP sensor and sprayed them with electronic contact cleaner and reinstalled. All back together and runs well. Let's see if this was the issue...


2007 335i e90 Auto [/FONT]
JB4 G5, xHP Stage 3 TCU, Wagner FMIC, VRSF **'s, Corsa exhaust, Mr.5 intake, 25 row oil cooler, ST coilovers, Hotchkis swaybars, rear subframe inserts, Dynavin N6, 3M brushed black metallic interior trim , Apex PS-7 wheels, Hankook Evo2 235/35/19 & 275/30/19
Reply With Quote
(#25)
Old
SoCalHarley SoCalHarley is offline
New Member
 
Posts: 25
Join Date: Nov 2013
Car: 2007 335i e90
Default 02-22-2016, 07:34 PM

All good for 2 days then I left the Jb4 mobile app connected and shut the car off. When I went back out and started the car back up the codes and half engine popped up. This has to be related to a bug with the mobile app and failing to disconnect before shutting the car off. Can't be a coincidence...


2007 335i e90 Auto [/FONT]
JB4 G5, xHP Stage 3 TCU, Wagner FMIC, VRSF **'s, Corsa exhaust, Mr.5 intake, 25 row oil cooler, ST coilovers, Hotchkis swaybars, rear subframe inserts, Dynavin N6, 3M brushed black metallic interior trim , Apex PS-7 wheels, Hankook Evo2 235/35/19 & 275/30/19
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump




vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright 2007 - 2018, N54tech.com