N54Tech.com - International Turbo Racing Discussion
(#1)
Old
Iaintslow's Avatar
Iaintslow Iaintslow is offline
Junior Member
 
Posts: 46
Join Date: Jul 2017
Car: 335i
Default Oil analysis what you guys think? - 07-03-2019, 09:44 PM

My first report for this car with high copper and iron but 0 lead ? Can it be main bearing with 0 lead?
I replaced valve cover and gasket twice during oil use with use of silicone , also had had synapse bov leaking with no filter on it , this bov is wide open during idle apparently . i got all these fixed after i noticed it maybe 2 weeks later after i got the car. Also had new turbos installed.

Thanks

Last edited by Iaintslow; 10-29-2019 at 05:12 PM..
Reply With Quote
(#2)
Old
TimboBlackkers TimboBlackkers is offline
Junior Member
 
Posts: 68
Join Date: Apr 2018
Car: '08 135i MT
Default 07-08-2019, 06:41 PM

How many miles on the engine?
Reply With Quote
(#3)
Old
TimboBlackkers TimboBlackkers is offline
Junior Member
 
Posts: 68
Join Date: Apr 2018
Car: '08 135i MT
Default 07-08-2019, 11:10 PM

High copper in the oil isn't a problem in itself, it won't promote wear or anything.

However it can be a sign of worn bearings. At that mileage I wouldn't be surprised if the main and rod bearings are worn.

As for the Iron content I don't know.

Just treat the car as you normally would and get another analysis done at your next interval. I'm sure the motor is fine.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump




vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright 2007 - 2019, N54tech.com