N54Tech.com - International Turbo Racing Discussion
(#1)
Old
malex7747 malex7747 is offline
New Member
 
Posts: 22
Join Date: Feb 2019
Car: 2010 e92 335i
Default E92 xi swap issue (speed sensors) - 04-28-2020, 01:26 AM

Hello,

I havenít post on here in a while but thought maybe someone could help me out with my issue.

So long story short, I swapped my single turbo e92 335i 6mt to 6mt XI purely for traction off the line. Iím manually engaging my transfer case so the cars awd/rwd with the push of a button. All is great and Iím happy with the results..... except for those damn speed sensors!

Hereís my issue, which I didnít even consider until after the swap was over, but turns out the front speed sensors are different between the awd and rwd. Awd cars are read off the axle and the rwd is read off the front wheel bearings. I donít know how to resolve this issue and itís causing my car to have all sorts of lights on the dash (abs, brake, dtc, and even airbag lights!) and my abs/dtc no longer function.

If anyone could please help me out I would greatly appreciate it!
-Alex
Reply With Quote
(#2)
Old
fn42 fn42 is offline
New Member
 
Posts: 29
Join Date: Nov 2018
Car: 2008 335xi
Default 05-01-2020, 06:48 AM

can you swap in an AWD abs module?

I wonder if something like this might work too Speed Sensor Adapter - SIRHC Labs (edit nvm... it looks like this doesnt let you change the signal timing... there might be something else out there)


335xi sedan 6mt / MMP 1k turbos / MHD FlexFuel + AIC6 PI / South Bend Stg3 clutch
535xi wagon 6mt / ebay 17t / FBO
Reply With Quote
(#3)
Old
Serf27 Serf27 is offline
Junior Member
 
Posts: 31
Join Date: Nov 2018
Car: E90 335i
Default 05-03-2020, 01:49 PM

Perhaps swap an awd abs module, change the VO to Awd.
You may get transfer case codes, since it’s being manually engaged. You might have to use xdelete so the car does not look for the transfer case signal.
Reply With Quote
(#4)
Old
JuniorB JuniorB is offline
Junior Member
 
Posts: 396
Join Date: Mar 2016
Car: 2007 e60 5 series
Default 05-08-2020, 08:44 AM

I’m actually looking at the same thing I’m my car, but I thought it may of been stored in a module. My issue is a n52 to n54 swap. The only module that I changed so far, is dme and cas. The donor is an xi, my car is rwd. The abs modules are the same, so don’t bother changing them. We may have total different issues, but brings up a good point why I’m seeing abs and dtc lights. All my sensors are plugged in. I wouldn’t think sensor location would be an issue if bothe exciter rings are the same dimension.
Reply With Quote
(#5)
Old
JuniorB JuniorB is offline
Junior Member
 
Posts: 396
Join Date: Mar 2016
Car: 2007 e60 5 series
Default 05-08-2020, 08:47 AM

The other thing is, my car is still in the air and hasn’t moved yet. I’m not sure a sensor location would be the issue, it still needs a trigger point.
Reply With Quote
(#6)
Old
JuniorB JuniorB is offline
Junior Member
 
Posts: 396
Join Date: Mar 2016
Car: 2007 e60 5 series
Default 05-14-2020, 09:17 PM

You get this resolved yet?
Reply With Quote
(#7)
Old
malex7747 malex7747 is offline
New Member
 
Posts: 22
Join Date: Feb 2019
Car: 2010 e92 335i
Default 05-18-2020, 10:34 AM

Nope.

Returing the car back to stock and selling it. Going to try to find a factory Xi car now.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump




vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright © 2007 - 2020, N54tech.com