JB4tech.com - International Turbo Tuning Discussion
(#2726)
Old
ZaZa ZaZa is offline
New Member
 
Posts: 10
Join Date: Jun 2012
Car: 335i
Default 04-01-2021, 09:18 AM

Quote:
Originally Posted by ZaZa
What codes are you getting ?

281A
281B
Resolved now

Terry the master will be updating the app with 18_T4 for those who got CEL with 18_T3, not sure if it's just ny car but there's night and day difference with the versus 17_T5 especially if you suffered from overboost.

Thanks again for the support Terry
Reply With Quote
(#2727)
Old
drwillb drwillb is offline
Junior Member
 
Posts: 239
Join Date: May 2016
Car: 2012 n55 135i
Default 04-01-2021, 11:04 AM

My persistent code is 28A0


2012 135i Mods: air scoops, CP, K&N filter, PS1, ADE FMIC, BMW PE, JB4, 1M front body, full M3 suspension front and rear, M3 brakes front and rear, M3 rear subframe and LSD

Owned so far: 88 M3 x 2, 95 325is, 95 M3 x 2, 06 Mini Cooper S, 08 335 xi, 09 Z4 35i, 01 M3, 12 135i
Reply With Quote
(#2728)
Old
Naoto Naoto is offline
New Member
 
Posts: 4
Join Date: Feb 2012
Car: N55 E82
Send a message via AIM to Naoto Send a message via Yahoo to Naoto
Default 04-04-2021, 08:17 PM

loaded 5_18_T4 and it is working great!

edit: my gauges are sweeping whenever the car "wakes up" or I open a door

Last edited by Naoto; 04-04-2021 at 08:29 PM..
Reply With Quote
(#2729)
Old
drwillb drwillb is offline
Junior Member
 
Posts: 239
Join Date: May 2016
Car: 2012 n55 135i
Default 04-05-2021, 05:42 AM

Quote:
Originally Posted by Naoto
loaded 5_18_T4 and it is working great!

I just loaded T4 and my mobile app says I'm still on 5/18//1. The same thing happened after loading and reloading T3 over the last few months....always 5/18//1.

Is this normal?


2012 135i Mods: air scoops, CP, K&N filter, PS1, ADE FMIC, BMW PE, JB4, 1M front body, full M3 suspension front and rear, M3 brakes front and rear, M3 rear subframe and LSD

Owned so far: 88 M3 x 2, 95 325is, 95 M3 x 2, 06 Mini Cooper S, 08 335 xi, 09 Z4 35i, 01 M3, 12 135i
Reply With Quote
(#2730)
Old
MoeMuny MoeMuny is offline
New Member
 
Posts: 3
Join Date: Jun 2020
Car: 2015 BMW X1 i35 ///M
Default 04-26-2021, 10:15 PM

Greetings!!!
So I have been having some problems, replaced charge and boost pipe's, larger intercooler, I do not believe I have any boost leaks. After getting on the gas, the hazards flash and the JB4 goes to Map4.
Can one of the pros take a look at my logs and tell me what you see?
E84 2015 BMW X1 i35

Thanks In Advance!!!!
Attached Files
File Type: csv P5_M2_R17_210425_1728.csv (73.7 KB, 229 views)
Reply With Quote
(#2731)
Old
ghtyr's Avatar
ghtyr ghtyr is offline
Junior Member
 
Posts: 86
Join Date: Jun 2015
Car: 2011 BMW 335i xDrive 6mt
Default 06-29-2021, 07:59 AM

Could someone explain to me the difference between:

1 - locking FF adaptations, then setting RPM based duty bias values to shape the FF curve so it matches WGDC, then unlocking FF adaptations and allowing the jb4 to alter FF to shift the curve up/down to the WGDC curve, essentially perfecting your boost curve to your target boost curve,

and

2 - Disabling FF RPM gain so duty bias RPM gain can be manually set more precisely

This is the only info I could find explaining this FF RPM Gain: Note FutureUseD=64 disables "RPM FF Gain", which allows you to manually enter a duty bias curve that is more appropriate to larger turbos.

I do have a PS2 and want to be able to maximize its performance.

Thanks!

EDIT - sounds like it’s just another variable you can lock so it’s easier to dial in your duty bias values. So when you go to dial in your duty bias, turn off FF adaptation, and also disable FF RPM Gain.


2011 335i xDrive 6MT E92
PS2, FBO, Meth (CM10+CM5), JB4 5.17, Pump BEF, 22PSI, 94 Pump Gas,

Last edited by ghtyr; 06-29-2021 at 10:52 AM.. Reason: Response from Steve in my support thread on this question
Reply With Quote
(#2732)
Old
bimmerguy2011 bimmerguy2011 is offline
New Member
 
Posts: 6
Join Date: Jun 2020
Car: 2011 335i
Default Low Boost - 07-17-2021, 02:55 PM

Any help would be great, used to hit 17 psi, no barely 15. Would hit 19 with BEF, but was getting error 2906 with the BEF.
2011 e93, n55, fuel it stage 2+ lpfp, new hpfp, new fuel lines and ethanol sensor, charge pipe, down pipe, BMS intake, intercooler, plugs and coils within last year, upgraded inlet and outlet, JB4 running about e27, xHP. Turbo Smart Diverter Valve.
Not sure why I have lost boost?
Attached Files
File Type: csv 7-17-2021.csv (8.4 KB, 198 views)
Reply With Quote
(#2733)
Old
strooth strooth is offline
New Member
 
Posts: 5
Join Date: Aug 2021
Car: e82 135i 2012.5 DCT
Default 08-26-2021, 08:21 PM

Quote:
Originally Posted by Terry @ BMS
We may only have 14 options on that version.
It would be really good if this was posted on the main page or on the release notes of the firmware. So which one of the menu's was deprecated?
Reply With Quote
(#2734)
Old
blackhat75 blackhat75 is offline
Junior Member
 
Posts: 236
Join Date: Jul 2012
Car: guess...
Default 09-04-2021, 03:55 PM

Hey @Terry, I was wonder if it would be possible to incorporate the JB4's firmware, methanol pump purge button function to also work with the BMS PI Controller? I'm finding if I don't drive 'hard' for a day or two, I get air pockets in my methanol feed line to my Phoenix intake's fuel rail. This causes a temporary timing correction(s) the next/first time I drop the hammer.
I currently have a physical button under the hood by the DME along with a schrader valve at the return side of the fuel rail. I can trigger the meth pump while releasing any air trapped in the rail manually but it's far from optimal. I was thinking of using an old meth solenoid valve instead of the schradar and have a single button inside that triggers the pump and solenoid together which will drain back into the meth reservoir through a custom return hose. How cool would it be if every time the car primed the fuel pump(like when you turn the alarm off), it would also prime and clear the methanol flow lines. Let me know if this or something similar would be possible. Thanks in advance and have a great holiday weekend!

I went out tonight and experimented with the JB4's WMI flow gauge and it's function. While manually pressing a button I installed under the hood, I engaged the methanol pump with the ignition on(also with the engine running) and watched the JB4 app's WMI gauge for activity. Unfortunately, it didn't read anything. I'm guessing that the read function must require either boost or some other fuction in order for the app to display meth pump flow values. @Terry, could you make the WMI read function 'always on'?

Last edited by blackhat75; 09-12-2021 at 05:41 PM..
Reply With Quote
(#2735)
Old
Spoolin335i Spoolin335i is offline
Junior Member
 
Posts: 57
Join Date: Jul 2017
Car: 2012 335i
Default 09-17-2021, 02:53 AM

Quote:
Originally Posted by drwillb
I just loaded T4 and my mobile app says I'm still on 5/18//1. The same thing happened after loading and reloading T3 over the last few months....always 5/18//1.

Is this normal?
Same with me! I too am wondering if this is normal.
Reply With Quote
(#2736)
Old
Boosted Bear's Avatar
Boosted Bear Boosted Bear is offline
New Member
 
Posts: 3
Join Date: Sep 2021
Car: 2013 135i Convertible
Default 09-29-2021, 08:07 AM

Hey guys, new to Bimmers as I traded in my B8.5 A5 for an N55 135i. This car is an absolute beast... I've added charge pipe and JB4 so far, have an Injen intake and some cowl filters that I need to put on next.

Anyways, to my question/ concern:

I've been running JB4 for about a week now. Was running Map 5 and adjusted 10 (1k), 11 (4k), and 12 (2.5k) based off the forums. Today while I was on the highway in 4th gear, I pedaled down, engine light flashed and the acceleration completely died. Engine still was running, and in neutral I could rev to around 2k rpm. Wouldn't move at all in gear. Pulled over, restarted the car, engine light was gone and all was good. Running Map 1 now, adjusted 10 (1.5k), 11 (3k) and 12 (2.7k) and everything seems to be fine.

Any ideas what could have happened? Seems like it went into limp mode for some reason? In limp mode, I thought I would've been able to at least move in gear... like I said, didn't seem like it wanted to move at all. My Bluetooth module will be coming in tomorrow but I don't have any logs or the code that flashed. Any help is greatly appreciated.

Excited to continue my build!

Last edited by Boosted Bear; 09-29-2021 at 08:54 AM..
Reply With Quote
(#2737)
Old
Terry @ BMS's Avatar
Terry @ BMS Terry @ BMS is offline
Tuner
 
Posts: 34,326
Join Date: Jan 2008
Default 09-29-2021, 09:19 AM

Read the codes but sounds like maybe the MAF/intake connection is loose?


Burger Motorsports
Home of the JB4 the worlds most popular turbocharged tuning system!

It is the sole responsibility of the purchaser and installer of any BMS part to employ the correct installation techniques required to ensure the proper operation of BMS parts, and BMS disclaims any and all liability for any part failure due to improper installation or use. It is the sole responsibility of the customer to verify that the use of their vehicle and items purchased comply with federal, state and local regulations. BMS claims no legal federal, state or local certification concerning pollution controlled motor vehicles or mandated emissions requirements. BMS products labeled for use only in competition racing vehicles may only be used on competition racing vehicles operated exclusively on a closed course in conjunction with a sanctioned racing event, in accordance with all federal and state laws, and may never be operated on public roads/highways. Please click here for more information on legal requirements related to use of BMS parts.
Reply With Quote
(#2738)
Old
Boosted Bear's Avatar
Boosted Bear Boosted Bear is offline
New Member
 
Posts: 3
Join Date: Sep 2021
Car: 2013 135i Convertible
Default 09-29-2021, 09:41 AM

Thanks. I'll check it out when I put on the new intake tonight.


2013 135i Convertible
Mods: JB4, VRSF Chargepipe, Injen Intake, BMS Cowl Filters
Reply With Quote
(#2739)
Old
BoughtMyWife BoughtMyWife is offline
New Member
 
Posts: 9
Join Date: Oct 2021
Car: '12 335i N55
Exclamation using E85 any feedback on the logs?? - 10-11-2021, 07:10 PM

Need feedback currently running a mix of 3g E85 rest 93oct. Here are different logs Map 2, Map 5, Map 7, feedback appreciated first time working with logs etc...

Mods:
Intake BMS
Intercooler VSRF
Chargepipe BMS
DP & Exhaust

'12 335i N55
Attached Files
File Type: csv P5_M5_R4_211011_1208.csv (80.2 KB, 138 views)
File Type: csv P5_M7_R5_211011_1608.csv (81.3 KB, 131 views)
File Type: zip P8_M2_R4_211010_1809.zip (59.5 KB, 122 views)
Reply With Quote
(#2740)
Old
BoughtMyWife BoughtMyWife is offline
New Member
 
Posts: 9
Join Date: Oct 2021
Car: '12 335i N55
Default using E85 any feedback on the logs?? - 10-12-2021, 04:28 PM

help will be appreciated got today service engine soon light. I was just cruising and the light came up with a change in rpm/airflow mix maybe? (assume tuning). Stopped checked the intake hoses etc everything seemed ok.

Went to JB4 app read codes and these came up:

2C90 boost under target/boost leak detected
3106 ******* ******** installed
2774 mass airflow too high-- ignore tuner code
3166
Attached Files
File Type: csv P5_M5_R2_211012_1839.csv (75.1 KB, 139 views)
File Type: zip P5_M5_R1_211012_1838.zip (67.4 KB, 141 views)

Last edited by BoughtMyWife; 10-12-2021 at 05:22 PM..
Reply With Quote
(#2741)
Old
Steve @ BMS/Fuel-It!'s Avatar
Steve @ BMS/Fuel-It! Steve @ BMS/Fuel-It! is offline
Tuner
 
Posts: 21,115
Join Date: Oct 2012
Car: 135i
Default 10-13-2021, 09:35 AM

Quote:
Originally Posted by BoughtMyWife
help will be appreciated got today service engine soon light. I was just cruising and the light came up with a change in rpm/airflow mix maybe? (assume tuning). Stopped checked the intake hoses etc everything seemed ok.

Went to JB4 app read codes and these came up:

2C90 boost under target/boost leak detected
3106 ******* ******** installed
2774 mass airflow too high-- ignore tuner code
3166
No need to do multiple posts, it only confuses things and wastes time. Stick to your support thread you started.



Click on our banner to visit our website!
Video of our Stage 2 LPFP upgrade installation.

BMS products labeled for use only in competition racing vehicles may only be used on competition racing vehicles operated exclusively on a closed course in conjunction with a sanctioned racing event, in accordance with all federal and state laws, and may never be operated on public roads/highways.
Reply With Quote
(#2742)
Old
sjsu335i's Avatar
sjsu335i sjsu335i is offline
New Member
 
Posts: 2
Join Date: Sep 2020
Car: 2013 335i N55
Default 04-04-2022, 07:27 PM

Hello,

I need some help with my JB4 parameter display.

When I try display readings for low pressure fuel pump (FP_L), I am not getting and values.

Is there something wrong with low pressure fuel pump or did I configure JB4 display incorrectly?

I have E92, 335i, JB4 app build 2.5.6 (9813), firmware version 5/17//1.

Thanks in advance!
Reply With Quote
(#2743)
Old
hi rpm's Avatar
hi rpm hi rpm is offline
Junior Member
 
Posts: 217
Join Date: Sep 2017
Car: 2013 335i xDrive Coupe
Default 04-04-2022, 10:23 PM

Quote:
Originally Posted by sjsu335i
When I try display readings for low pressure fuel pump (FP_L), I am not getting and values.

Is there something wrong with low pressure fuel pump or did I configure JB4 display incorrectly?
Doesn't work with N55. HPFP does if you have the "E85" connector attached.
Reply With Quote
(#2744)
Old
Steve @ BMS/Fuel-It!'s Avatar
Steve @ BMS/Fuel-It! Steve @ BMS/Fuel-It! is offline
Tuner
 
Posts: 21,115
Join Date: Oct 2012
Car: 135i
Default 04-05-2022, 11:15 AM

Quote:
Originally Posted by sjsu335i
Hello,

I need some help with my JB4 parameter display.

When I try display readings for low pressure fuel pump (FP_L), I am not getting and values.

Is there something wrong with low pressure fuel pump or did I configure JB4 display incorrectly?

I have E92, 335i, JB4 app build 2.5.6 (9813), firmware version 5/17//1.

Thanks in advance!
The N55 doesn't have a low pressure sensor for fuel.



Click on our banner to visit our website!
Video of our Stage 2 LPFP upgrade installation.

BMS products labeled for use only in competition racing vehicles may only be used on competition racing vehicles operated exclusively on a closed course in conjunction with a sanctioned racing event, in accordance with all federal and state laws, and may never be operated on public roads/highways.
Reply With Quote
(#2745)
Old
MoeMuny MoeMuny is offline
New Member
 
Posts: 3
Join Date: Jun 2020
Car: 2015 BMW X1 i35 ///M
Default 05-06-2022, 06:49 PM

I have 2015 E84 X1 with the N55 and JB4 and bolt ons...
Is anyone running the JB4 (EWG) Electronic Wastegate Add-on Connector?

I am wanting to use it, but dont know if its supported on the E84 platform, and if so which firmware would I use?

TIA
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump




vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright 2007 - 2022, JB4tech.com