N54Tech.com - International Turbo Racing Discussion

N54Tech.com - International Turbo Racing Discussion (https://www.n54tech.com/forums/index.php)
-   Support & Log Review (https://www.n54tech.com/forums/forumdisplay.php?f=45)
-   -   Check engine light on MHD, JB4 bef, xhp stage 3 (https://www.n54tech.com/forums/showthread.php?t=62739)

A404freedom 07-20-2020 10:20 AM

Check engine light on MHD, JB4 bef, xhp stage 3
 
Ive just got a check engine notification, i am mhd and jb4 bef stage 2 with xhp stage 3 and im wondering if anyone has gotten the same? Is there a way i could check to see if the tunes are the cause myself? This is new, i have had to reflash and tune my car a few days ago.

My steering wheel light with exclamation point does show when starting the car but then turns off.

Thanks!

Dave @ BMS/Fuel-It! 07-21-2020 06:02 AM

Hi,

We’d need a JB4 log to evaluate.

If you have JB4 mobile / Bluetooth - you can pull codes, log, email etc all from the app

A404freedom 07-22-2020 08:58 PM

Quote:

Originally Posted by Dave @ BMS/Fuel-It! (Post )
Hi,

We’d need a JB4 log to evaluate.

If you have JB4 mobile / Bluetooth - you can pull codes, log, email etc all from the app

Thats not a problem, where should I email them?

Dave @ BMS/Fuel-It! 07-23-2020 05:24 AM

Quote:

Originally Posted by A404freedom (Post )
Thats not a problem, where should I email them?

You can upload them right here.

Just upload the CSV to your original post or new reply

A404freedom 07-23-2020 07:30 AM

Quote:

Originally Posted by Dave @ BMS/Fuel-It! (Post )
You can upload them right here.

Just upload the CSV to your original post or new reply

2020-07-23 09_28_20:
118002 Mixture ECU: mixture too rich
120308 Boost pressure lower than expected
108F01 Boost pressure lower than expected

I keep getting the same notification, im running mhd at ewg pump. My car is a 2016 435

Dave @ BMS/Fuel-It! 07-26-2020 06:57 AM

Hey i still don’t see a log?

That mixture control code can get thrown when your trims max positive or negative too long.

A404freedom 07-26-2020 08:53 AM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Dave @ BMS/Fuel-It! (Post )
Hey i still don’t see a log?

That mixture control code can get thrown when your trims max positive or negative too long.

The CEL came back after this log

andrews013 07-27-2020 05:06 AM

Quote:

Originally Posted by A404freedom (Post )
The CEL came back after this log

Interesting... it says your target is 0 psi?

A404freedom 07-28-2020 08:14 PM

Quote:

Originally Posted by andrews013 (Post )
Interesting... it says your target is 0 psi?

I am completely lost, where on there does it show my target, what should my target actually be?

435gc 07-30-2020 07:23 AM

Quote:

Originally Posted by A404freedom (Post )
The CEL came back after this log



I may be wrong, but your engine temp is in the 130's. The JB4 has a protection mechanism that will not allow boost to build if engine temp is below 160.

Drive around a while and get your engine up to temp. Then do a proper log.

Put it in manual, 3rd gear, full throttle, 2krpms to redline, then shift in fourth and hold it there for another second or two.

Post that log.

Also turn on 6cylinder logging in the JB4 settings.

A404freedom 07-30-2020 07:26 AM

Quote:

Originally Posted by Dave @ BMS/Fuel-It! (Post )
Hi,

We’d need a JB4 log to evaluate.

If you have JB4 mobile / Bluetooth - you can pull codes, log, email etc all from the app

Hey Dave, this Justin you’ve been working with lol...I sent you all the screenshot yesterday of my settings

A404freedom 07-30-2020 08:30 AM

Quote:

Originally Posted by 435gc (Post )
I may be wrong, but your engine temp is in the 130's. The JB4 has a protection mechanism that will not allow boost to build if engine temp is below 160.

Drive around a while and get your engine up to temp. Then do a proper log.

Put in in manual, 3rd gear, full throttle, 2krpms to redline, then shift in fourth and hold it there for another second or two.

Post that log.

Also turn on 6cylinder logging in the JB4 settings.

I will get that done this afternoon. You are mentioning just 3rd to 4th, not out of 4th? In regards to the engine temp, it tends to run around the lower 200s. I would assume that is a good temp?

435gc 07-30-2020 09:34 AM

Quote:

Originally Posted by A404freedom (Post )
I will get that done this afternoon. You are mentioning just 3rd to 4th, not out of 4th? In regards to the engine temp, it tends to run around the lower 200s. I would assume that is a good temp?


Need to see the full range of 3rd gear at full throttle with the shift into 4th covering the first few seconds.

Temp in the 200s is perfect.

435gc 07-30-2020 09:44 AM

Also make sure you are in sport+ with dsc turned off.

A404freedom 07-30-2020 10:45 AM

Quote:

Originally Posted by 435gc (Post )
Also make sure you are in sport+ with dsc turned off.

That sounds good, I should get that done in the next few hours. Should I do this on the 18_T15 or 17_T2?

Dave @ BMS/Fuel-It! 07-30-2020 02:24 PM

Quote:

Originally Posted by A404freedom (Post )
Hey Dave, this Justin you’ve been working with lol...I sent you all the screenshot yesterday of my settings

Got it. I got confused for a second, I was like, this seems like the exact same problem I am working on with Justin & then i saw this.

I saw your last post- either file works, but make sure that DSC is fulllly disabled as it will interfere if not.

A404freedom 07-30-2020 03:49 PM

2 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Dave @ BMS/Fuel-It! (Post )
Got it. I got confused for a second, I was like, this seems like the exact same problem I am working on with Justin & then i saw this.

I saw your last post- either file works, but make sure that DSC is fulllly disabled as it will interfere if not.

Quote:

Originally Posted by 435gc (Post )
Also make sure you are in sport+ with dsc turned off.

I did two runs, 3rd at 2k to redline into 4th for a few seconds. It felt extremely sluggish at the start of 3rd, seemed to pick up I'd say around 5k. I'm assuming what I've attached was done correctly. Any advice helps!

435gc 07-31-2020 12:52 PM

Aren't you trying run the BMS backend flash? It looks like that hasnt been enabled. You have to turn on fud #6.

Can you do that and then post another couple logs?

The sluggish feeling at low rpms is normal as the turbo hasnt yet fully spooled up. It should hit hard once you hit 3k rpms. It will then lose steam at 6k due to reaching the end of the turbos efficiency range.

A404freedom 07-31-2020 01:03 PM

Quote:

Originally Posted by 435gc (Post )
Aren't you trying run the BMS backend flash? It looks like that hasnt been enabled. You have to turn on fud #6.

Can you do that and then post another couple logs?

The sluggish feeling at low rpms is normal as the turbo hasnt yet fully spooled up. It should hit hard once you hit 3k rpms. It will then lose steam at 6k due to reaching the end of the turbos efficiency range.

Thank you very much, forgive me for asking but what is FUD and what does number 6 specify? Ftowhat ive seen is Speedo #4 at tach #2 enables BEF?

Thanks again!

435gc 07-31-2020 01:11 PM

Quote:

Originally Posted by A404freedom (Post )
Thank you very much, forgive me for asking but what is FUD and what does number 6 specify? Ftowhat ive seen is Speedo #4 at tach #2 enables BEF?

Thanks again!


FUD is future use D. Bit number 6 in the FUD menu enables the jb4 to recognize that you have a backend flash loaded with f chassis bmw.

There is a menu in the JB4 settings called FUD. Open that and find bit 6.

A404freedom 07-31-2020 01:24 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by 435gc (Post )
FUD is future use D. Bit number 6 in the FUD menu enables the jb4 to recognize that you have a backend flash loaded with f chassis bmw.

There is a menu in the JB4 settings called FUD. Open that and find bit 6.

Again, im sorry if I sound lost, I'm just still learning everything. This is the steering wheel control list I am going against. Am I missing something??

A404freedom 07-31-2020 01:26 PM

Quote:

Originally Posted by 435gc (Post )
FUD is future use D. Bit number 6 in the FUD menu enables the jb4 to recognize that you have a backend flash loaded with f chassis bmw.

There is a menu in the JB4 settings called FUD. Open that and find bit 6.

F*ck me I found it

435gc 07-31-2020 01:47 PM

;)

A404freedom 07-31-2020 02:02 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by 435gc (Post )
;)

So what Ive circled would be the option that I change to bit 6? I have changed it at a BEF on steering wheel controls (Speedo 4, Tach 2). The other question I have: when doing the steering wheel controls, why does the list only show up to Speedo 4?

435gc 07-31-2020 02:08 PM

Yes. Connect to the JB4 and go to that menu to the bits/options. Enable 6.

I am afraid I cannot comment on the steering wheel controls. I have never used them, I have only ever used the app for settings changes.

Also turn on the 6 cyl timing logging.

While you are at it, can you take screen shots of all your JB4 settings? That would be helpful.

Plus new logs.


All times are GMT -7. The time now is 01:46 AM.


Copyright © 2007 - 2020, N54tech.com